Igår landade jag ROT-projektet på ABK´s kontor i Kristianstad i ett engagerat och trevligt samtal med ABK´s byggchef, inkl. kaffe.

Jag har inte hunnit samla mig helt ännu, men kommer att försöka åka ut på något pågående projekt med fasad och takjobb respektive stambyten.

En sak som fastnade i bakhuvudet efter gårdagens var följande problem som stötts på vid renoveringar i Miljonprogramshus är bl a:

Avlopp från badkar har suttit i väggen, dvs golvbrunn saknades, vilket skapar problem när badkar skall bytas ut mot duschar.

Överhuvudtaget borde väl avrinning från golvet fungera vid ev översvämning i badrum? Men på sjuttiotalet hade kanske inte fuktskadorna samma prioritet som den dåvarande energikrisen och det dåvarande forcerade byggandet?

Fler intressanta erfarenheter och aspekter sammanställs i kommande rapport, där ännu en av de intervjuade sätter miljonprogramshusen i ett perspektiv:

Det är överlag ganska bra hus även energimässigt – det finns hus från andra och senare tidsepoker med värre problem!” Jag kan själv tänka mig några exempel på detta faktiskt…

—————————————————————————————————————-

Efter ABK-besöket vandrade jag nöjd ut på stan. Det enda jag egentligen blev lite besviken över var att den fina jubileumsboken jag fick med mig på vägen ut saknade bilder på min egen morfars under åren såväl rosade som risade(!) fastigheter. Brottaren, Nebulosan och Tvillingen, som alltså numera är i trygga händer hos ABK.

Kanske något för 100-års jubileumet? Ja, då står nämligen dessa gedigna byggnadsverk från tidigare 1900-tal garanterat lika ståtliga kvar i centrala Kristianstad -och drar energi. smiley

—————————————————————————————————————-

Gamlegården i Kristianstad står i tur för renovering: